„Rakto skylutė“ – sveikatai palankesni produktai

Ar vaikštant po parduotuvę dažnai tenka pastebėti produktų, kurie turėtų žalią rakto skylutės ženklelį? Ar susimąstėte, kokią reikšmę jis turi?

Jei dar neteko pastebėti šio ženklo, norime paskatinti atidžiau apsižvalgyti – produktai, ženklinti rakto skylutės ženklu, nėra jau tokia retenybė. Šiuo metu Lietuvos rinkoje tokių produktų yra daugiau kaip 1500!

Rakto skylutės ženklu paženklinti produktai Lietuvoje pasirodė 2014 metais. Šie produktai iš kitų tos pačios grupės produktų išsiskiria sveikatai palankesniu sudedamųjų dalių sąrašu. Tai yra produktai, kuris turi mažiau riebalų, cukraus, druskos, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų. Gerinti produktų maistinę vertę būtina. Lietuvoje atlikti gyventojų faktinės mitybos tyrimai parodė, jog tik iš dalies laikomasi sveikos mitybos principų, maitinimosi racione vyrauja per didelis cukraus, druskos, transriebalų kiekis, o daržovių ir viso grūdo gaminių vartojama per mažai. Tokia mityba didina riziką atsirasti širdies ir kraujagyslių ligoms, nutukimui, 2 tipo cukriniam diabetui.

Rakto skylutės simboliu pažymėtas gaminys turi atitikti tam tikrus kriterijus. Vienas jų – gaminio sudedamųjų dalių sąraše negali būti naudojami saldikliai.

Su platesniu kriterijų sąrašu galite susipažinti čia: Kriterijai produktams.

Produktų su rakto skylutės ženklu galima rasti ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Šiaurės Makedonijoje.

Pro „rakto skylutę“ galintys „pralįsti“ produktai, atitinkantys griežtus tokio ženklinimo reikalavimus, yra raktas į visavertę mitybą ir gerą sveikatą.

Informaciją parengė: mitybos specialistė Ieva Bukauskaitė

Facebook
Twitter
LinkedIn