Informacinis leidinys visuomenei ,,Pirmosios pagalbos veiksmai apsinuodijus maistu“
Apsinuodijimą maistu dažniausiai sukelia bakterijos, tačiau gali sukelti ir virusai, parazitai, taip pat cheminės medžiagos. Dažniausiai apsinuodijimą maistu sukelia salmonella ir E. Coli grupės bakterijos, kuriomis užsikrečiama valgant netinkamai termiškai paruoštus mėsos ir pieno produktus, neplautus vaisiai ir daržovės, geriant nevirintą vandenį iš atvirų vandens šaltinių.
Mikrobai su maistu patenka į virškinamąjį traktą ir sukelia pirmuosius simptomus – pykinimą, vėmimą, pilvo skausmą, viduriavimą. Kai kurie mikrobai lieka žarnyne, dalis jų gamina toksinus, kurie patenka į kraują, dalis gali prasiskverbti į kitus organų audinius. Ar patekus mikroorganizmams žmogus susirgs, priklauso nuo daugelio veiksnių: patekusių mikroorganizmų kiekio, žmogaus amžiaus, sveikatos būklės. Apsinuodyti maistu gali bet kokio amžiaus žmonės, bet imliausi jam yra kūdikiai ir vaikai, vyresnio amžiaus žmonės, nėščiosios moterys.
Būdingiausi apsinuodijimo maistu požymiai:
• pykinimas;
• vėmimas;
• spazminiai, raižantys pilvo skausmai;
• stiprus viduriavimas (gali būti net kraujo priemaišų);
• skausmas skrandžio plote (duobutėje);
• galvos skausmas ir karščiavimas;
• apsinuodijimui užsitęsus ligai, dėl organizmo skysčių;
praradimo gali atsirasti šoko požymių ir sutrikti sąmonė.
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) Sveikatos mokymo skyriaus specialistai parengė informacinį leidinį visuomenei ,,Pirmosios pagalbos veiksmai apsinuodijus maistu”
Informaciją paruošė: visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Alina Bocman
Informacinis šaltinis: http://www.smlpc.lt/
Pagrindinė nuotrauka: https://www.freepik.com/