Burokėlis – naudinga ir skani daržovė, kurią vartoti galime įvairiai: šviežią, keptą, virtą, marinuotą… Burokėliai puikiai tiks salotų gamybai, sultims spausti ar įvairiems gardžiems užkandžiams gaminanti. Taigi šiandieną apžvelgsime šio šakniavaisio naudą mūsų organizmui.
Burokėliai turtingi mikroelementų: mangano, kuris svarbus smegenų veiklai, kaulų būklei, kalio, kuris padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą, magnio, geležies, be kurių nevyktų deguonies pernešimas kraujyje. Juose taip pat gausu vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti. Taip pat burokėlyje gausu folatų (augaluose esanti folio rūgšties forma), kuri būtina besilaukiančioms moterims.
Burokėlių nauda:
- mažina kraujo spaudimą;
- gerina virškinimą;
- sudėtyje gausu antioksidantų, kurie apsaugo nuo laisvųjų radikalų žalos;
- slopina uždegiminius procesus organizme;
- gerina sportuojančių ištvermę, jėgą. Nitratai, esantys burokėliuose turi įtakos fiziniam darbingumui, nes pagerina mitochondrijų, kurios atsakingos už energijos gamybą ląstelėse, efektyvumą;
- gerina smegenų veiklą. Burokėliuose esančių nitratų dėka gerėja smegenų aprūpinimas krauju.
Tačiau svarbu paminėti ir tai, jog burokėlius reikėtų saikingai vartoti tiems asmenims, kurių kraujospūdis labai žemas, kadangi tai gali dar labiau jį sumažinti. Burokėliai su saiku turėtų būti vartojami ir sergantiems osteoporoze, kadangi ši daržovė gali apsunkinti kalcio pasisavinimą, taip pat sergant akmenlige, kuri gali paūmėti dėl burokėliuose esančios oksalo rūgšties.
Straipsnį rengė mitybos specialistė Kornelija Šimašienė