Savižudybės palikti pėdsakai: Interviu su savitarpio pagalbos grupės „Artimiems“ atstovu Martinu Duobiniu

Parengė Šarlotė Einikienė, psichologė, atsakinga už pagalbos savižudybės krizėje esantiems teikimo tinklo koordinavimą

Plačiai žinomas faktas, kad bent 6 asmenys yra paveikiami vienos asmens savižudybės. Tačiau Cerel ir kt. (2018) tyrimas rodo, kad savižudybės paveiktų asmenų skaičius žymiai didesnis. Jungtinėse Amerikos Valstijose atliktas tyrimas tikina, kad kiekvienu savižudybės atveju paveikiamų žmonių skaičius gali siekti net 135. Savižudybės minėjimas per žinias ir kitus informacijos šaltinius jau paveikia juos stebinčius asmenis, tačiau poveikis yra žymiai stipresnis, kai kalbama apie nusižudžiusiųjų artimuosius. Siekiant skleisti žinią apie savižudybės postvenciją (pagalba, teikiama po savižudybės krizės: atvejo vadybos funkcijos, psichologinės bei psichiatrinės konsultacijos (individualios bei grupinės)), kviečiame paskaityti interviu su savitarpio pagalbos grupės „Artimiems“ organizatoriumi Klaipėdos mieste Martinu Duobiniu. 

-Papasakokite apie save ir savo vykdomas veiklas.

Esu teisininkas, dirbu valstybės tarnautoju. Po darbo, rasdamas laisvo laiko, mielai jį skiriu savanorystei. Su grupe „Artimiems“ ir jos veikla pirmą kartą susidūriau beveik prieš penkerius metus. Savižudybė artimoje aplinkoje paskatino ieškoti panašią patirtį turinčių žmonių. Apie grupę „Artimiems“ buvau girdėjęs, nusprendžiau pabendrauti su panašaus likimo žmonėmis. Dalyvavimas grupėje suteikė galimybę ne tik padėti sau, bet ir kitiems. Grupę veda patys nusižudžiusiųjų artimieji, grupės vedimo principais ir patirtimi pasidalino kiti artimieji. Susipažinęs su grupe maniau, kad joje dalyvausiu kelis mėnesius, tačiau pajautęs, kokia prasminga grupės veikla, nusprendžiau prisidėti prie grupės organizavimo ir suteikti pagalbą kitiems.

-Papasakokite, kas yra „Artimiems“? Kuo paremta ši grupė? Koks jos tikslas?

Asociacijos „Artimiems“ ištakos yra Vilniuje, Klaipėdoje grupės veikla prasidėjo 2016 m. Grupės veikla paremta savipagalbos principais, t. y. žmogus, prisijungęs prie grupės, dalindamasis savo patirtimi ir klausydamas kitų artimųjų patirčių, lengviau atranda atsakymus rūpimais klausimais. Žmogui, patyrusiam artimojo savižudybę, nėra lengva bendrauti, bet dalyvaudamas grupėje ir girdėdamas kitų žmonių patirtis, tai daryti tampa lengviau. Gali būti, kad žmogus nenori dalintis savo patirtimi, tačiau gali klausytis kitų artimųjų, išgirsta kito asmens patirtis gali padėti suprasti save. Taip artimasis gauna pagalbą. Įprastai grupę sudaro 2–6 žmonės, patyrę artimo žmogaus savižudybę. Šios grupės tikslas – padėti žmogui išgyventi artimojo netektį ir sumažinti savo sielvartą. Artimųjų gedėjimas yra natūralus, jis lengvesnis, kai apie tai kalbama. Dalyvavimas grupėje yra konfidencialus, viskas, apie ką kalbama grupėje, lieka grupėje. Artimasis grupėje gali dalyvauti tiek laiko, kiek jam to reikia.

-Kokia veikla vyksta grupėje?

Grupės susitikimai vyksta du kartus per mėnesį. Būtina pažymėti, kad dalyvavimas grupėje yra nemokamas. Grupėje stengiamės kuo daugiau pabendrauti artimajam rūpimais klausimais. Kartais tylime ir būname su savo mintimis. 

Grupė „Artimiems“ veikia nemažai Lietuvos miestų: Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, Baisogaloje, Kupiškyje, Plungėje ir Vilkaviškyje. Kaip ši grupė atkeliavo į Klaipėdą? Ar pastebite, kokių skirtumų grupės veiklose tarp miestų? Jei taip, pasidalinkite, kokių?

Grupės veikla Klaipėdoje prasidėjo vieno iš artimųjų iniciatyva. Grupės veikla vyksta ir kituose miestuose, yra galimybė dalyvauti grupės susitikimuose nuotoliniu būdu. Tokios grupės yra ir kitose šalyse. Artimieji nesiburtų, jei nebūtų akivaizdi to nauda. Skirtumai tarp miestų yra tokie, kad didesniame mieste daugiau žmonių, kurie kreipiasi pagalbos.  

-Žinoma, jog vieno asmens savižudybė paveikia bent 6 jo aplinkos asmenis. Ar savo praktikoje pastebėjote šį fenomeną? Jei taip, kokią pagalbą grupė teikia šiems asmenims?

Vieno asmens savižudybė paveikia visą jo aplinką, t. y. šeimos narius, draugus, pažįstamus, bendradarbius, kaimynus ir kt. Artimųjų grupėje dalyvauja žmonės, susidūrę su savižudybe tiek savo artimoje aplinkoje, tiek tolimesnėje aplinkoje. Savižudybė artimoje ar tolimesnėje aplinkoje kiekvieną paveikia skirtingai. Savižudybė artimoje aplinkoje palieka traumą bent dviem ateinančioms kartoms. Kiekvienas grupės dalyvis išgyvena gedulą, į grupę prisijungia asmenys, būdami skirtingose gedulo stadijose. Grupės dalyviai padeda vieni kitiems gedėti, dalindamiesi savo patirtimi padeda vieni kitiems lengviau eiti per gedėjimą. Daug lengviau eiti, kai eidamas gali į kažką įsikibti. Artimieji būtent tai ir daro, padeda vieni kitiems.   

-Darbas su nusižudžiusiųjų artimaisiais yra atsakingas ir sudėtingas. Pasidalinkite, su kokiais iššūkiais susiduriate vesdamas grupę „Artimiems“ Klaipėdoje?

Būnant nusižudžiusiojo artimuoju yra lengviau bendrauti su kitais nusižudžiusiųjų artimaisiais. Veikla šioje organizacijoje paremta savanorystės principu, dalyvaudami jos veikloje siekiame apsaugoti vieni kitus nuo negatyvo. Nors jo netrūksta, tačiau čia susirenkame ieškoti pavyzdžių, kurie suteikia pozityvo. Išmokstame priimti gedulą tokį, koks jis yra. Jei artimojo situacija tikrai sudėtinga, jį paraginame ieškoti pagalbos pas specialistą, padedame jį susirasti. Šiuo atveju labai padeda Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras, kuriame ir vyksta grupės susitikimai.

Žmogui rūpintis savo psichikos sveikata yra būtina. Kai žmogus kreipiasi į „Artimiems“ grupę, jis žengia žingsnį link pagalbos sau. Po kelių susitikimų žmogus pajaučia dalyvavimo artimųjų grupėje naudą arba nusprendžia rinktis kitas pagalbos priemones. Dalyvaujant grupėje nebus pateikta instrukcija, ką daryti, atėjęs į grupę asmuo dirba su savimi, žiūri į kitus ir bando ieškoti sau tinkamo kelio.

-Nusižudžiusiųjų artimieji ir asmenys, paveikti įvykusios savižudybės, dažnai dvejoja, ar kreiptis pagalbos dėl patiriamų išgyvenimų. Su kokiomis nuostatomis, baimėmis ar nuomonėmis esate susidūręs vesdamas grupę „Artimiems“, kurios gali paveikti asmenų norą gauti sau reikalingos pagalbos?

Pateiksiu savo pavyzdį: po artimojo savižudybės pradėjau dėlioti dėlionę, kaip toliau turėsiu gyventi. Žinojau, kad šios traumos padariniai patys nesusitvarkys. Supratau, kad reikia su tuo dirbti, tačiau ką daryti, neįsivaizdavau. Nieko nelaukdamas kreipiausi į grupę „Artimiems“, nusprendžiau dalyvauti keliuose susitikimuose. Tuo metu galvojau, kaip greičiau viską išgyventi ir pamiršti. Į grupę atėjau stiprus ir pasitikintis savimi, tačiau kitų grupės dalyvių patirtys nuleido mane ant žemės. Po susitikimo supratau, kad nieko nebus, kad stiprybė yra visai ne gebėjimas pamiršti, o tai išgyventi. Taigi mus dažniausiai gąsdina pats gedėjimas, kuris neišvengiamas ir kurį turi priimti.

-Ar galite trumpai pasidalinti, kaip vyksta grupės susitikimai? Kokie jų formatai, preliminari eiga?

Susitikimai vyksta, jei ateina bent du dalyviai. Bendravimas vyksta gyvai, tačiau gali vykti ir nuotoliniu būdu. Kai kreipiasi naujas žmogus, jam nurodomas laikas, kada numatytas artimiausias grupės susitikimas. Jei žmogui nedrąsu, jam pasiūloma susitikti prieš grupės susitikimą, kad būtų galima jam plačiau papasakoti apie grupę. Dalyvaujant pirmą kartą mes susipažįstame, su nauju dalyviu pasidaliname patirtimi, jei naujas dalyvis jaučia, kad gali kalbėti, tada jis pasidalina savo patirtimi. Susitikimų metu dažniausiai aptarinėjama gedulo būtis ir jo iššūkiai.

-Kas paskatino Jus tapti grupės „Artimiems“ vedėju Klaipėdoje?

Kai prisijungiau prie grupės, mačiau kitų artimųjų atsidavimą šiai veiklai. Dalyvaudamas grupėje gali padėti kitiems žmonėms, ši veikla yra prasminga. Tai ir paskatino vesti šią grupę.  Grupės gyvavimas priklauso nuo pačių artimųjų, norėtųsi, kad kuo daugiau žmonių galėtų pasinaudoti grupės teikiama nauda. 

-Kadangi vedate grupes nusižudžiusiųjų artimiesiems, kokių patarimų galėtumėte duoti asmeniui, šiuo metu išgyvenančiam tokio pobūdžio netektį?

Žmogus, patyręs artimojo savižudybę, išgyvena nepamatuojamą skausmą. Tai yra sužalojimas, kuriam užgyti reikia laiko. Nėra tokios pirmosios pagalbos vaistinėlės, iš kurios gali pasiimti sužalojimui sutvarkyti būtiną priemonę.

Jei žmogui lūžta pirštas, jis negalės šio piršto valdyti bent dvi savaites. O mes kalbame apie traumą, kuri keičia visą žmogaus gyvenimą, atitinkamai šiam skausmui numalšinti reikalingas laikas ir tinkamos priemonės.

Patarčiau žmogui ieškoti savyje jėgų, jei tai nepavyksta, tada kreiptis į specialistus. Jei atrodo, kad po artimojo savižudybės esate vienas (-a), kad nėra su kuo apie tai pasikalbėti, žinokite, kad yra grupė, kurioje nesijausite vienišas.

-Šis interviu prieinamas įvairiems asmenims: netekusiems artimo žmogaus, dirbantiems šioje srityje ir visiems kitiems, kuriems ši tema tiesiog įdomi. Ko galėtumėte palinkėti šį interviu skaitantiems asmenims?

Asmeniui, netekusiam artimo žmogaus, reikalingi žodžiai, kuriuos gali ištarti šalia esantis žmogus. Linkiu, kad šie žodžiai nepasimestų.   

Širdingai dėkojame Martinui už sutikimą atsakyti į klausimus apie grupės veiklą. Tikimės, jog šiame interviu atrasite ne tik informaciją apie grupės veiklą, tačiau viltį ir užtikrinimą, kad neprivalote visko išbūti vieni.

„Artimiems” grupė organizuojama pagal grafiką. Norint prisijungti ar gauti daugiau informacijos kreipkitės klaipeda@artimiems.lt

 Šaltiniai:

  1. Cerel, J., Brown, M. M., Maple, M., Singleton, M., Van de Venne, J., Moore, M., & Flaherty, C. (2019). How many people are exposed to suicide? Not six. Suicide and Life‐Threatening Behavior, 49(2), 529-534.
LinijaKontaktaiDarbo laikas*
Vaikų linija11611111:00-23:00 (I-VII)
Jaunimo linija08002888800:00-24:00 (I-VII)
Vilties linija11612300:00-24:00 (I-VII)
Pagalbos moterims linija08006636600:00-24:00 (I-VII)
Emocinės pagalbos vyrams linija „Nelik vienas“06041111918.00 – 22.00 (I-VII)
„Sidabrinė linija“0800800208:00-22:00 (I-V)/11.00-19.00 (VI-VII)
„Linija doverija“(RU)08007727716:00-20:00 (II-VI)
Tėvų linija0800900129:00-13:00 ir
17:00-21:00 (I-V)

*darbo laikas gali kisti

Pagalbą teikiančios įstaigos:

ĮstaigaKontaktaiDarbo laikas*
VŠĮ Klaipėdos psichikos sveikatos centrasGalinio Pylimo g. 3, Klaipėda+370 46410027
kpsc.lt
8.00-20.00 (I-V) 
UAB „Baltic Medics“  (Uosto poliklinikos) psichikos sveikatos centrasDragūnų g. 2-6, Klaipėda
+370 64021277
www.uostopolinklinika.lt
8:00-19:00 (I-V)
UAB „Mano šeimos gydytojas“ psichikos sveikatos centrasŠermukšnių g. 1, Klaipėda
+37046322422
www.manoseimosgydytojas.lt
8:30-16:00 (I-V)
UAB „Nefridos“ klinikos psichikos sveikatos centrasNidos g. 3A, Klaipėda
+370 46397071
nefrida.lt
8.00-17.00 (I-V) 
UAB „InMedica klinika“ psichikos sveikatos centrasLeliju g. 19, Klaipėda
+370 46381838
inmedica.lt
8.00-19.00 (I-V)   
VšĮ Klaipėdos universitetinė ligoninėLiepojos g. 41, Klaipėda
Registracija:
Tel.: +370 46396600,
+370 46396500
www.kul.lt 
00:00-24:00 (I-VII)
VšĮ Respublikinė Klaipėdos ligoninėS. Nėries g. 3, Klaipėda Registracija:
+37070050011
www.rkligonine.lt 
7:30-15:30 (I-V)
Psichiatrijos filialas pagalbą teikią visą parą.
BĮ Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biurasTaikos pr. 107, Klaipėda
+37064093348
www.sveikatosbiuras.lt 
*6 nemokamos, konfidencialios konsultacijos. Vaikai konsultuojami nuo 11 metų.
8:00-17:00 (I-IV)8:00-13:45 (V)
BĮ Klaipėdos pedagoginė psichologinė tarnybaDebreceno g. 41, Klaipėda.
+37069910201
www.klaipedosppt.lt
8:00-17:00 (I-IV)8:00-15:45 (V)
Savitarpio pagalbos grupė nusižudžiusiųjų artimiesiems – asociacija „Artimiems“ klaipeda@artimiems.ltGrupė vyksta pagal grafiką.
BĮ Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybaI. Kanto g. 11, Klaipėda
+37061371511
www.vaikoteises.lt 
8:00-17:00 (I-IV)8:00-15:45 (V)
VšĮ Krizių įveikimo centras(pirma konsultacija -nemokama)Skype krizesiveikimas
Facebook Messenger Krizės Įveikimas
16:00-20:00 (I-V)12:00-16:00 (VI)
PolicijaKauno g. 6, Klaipėda
+370 700 60000
00:00-24:00 (I-VII)
VSB psichologas, atsakingas už pagalbos, savižudybės krizėje esantiems, teikimo tinklo koordinavimąTaikos pr. 107, Klaipėda
+37064093347
www.sveikatosbiuras.lt
8:00-17:00 (I-IV)8:00-13:45 (V)
Mobilioji krizių įveikimo komandaRegistracija telefono numeriu 1815; www.krizesiveikimas.lt8:00 –20:00 (I-VII)// Skambučių centras, pasiekiamas nemokamu trumpuoju numeriu 1815 (I-V 9–19 val. ir VI 9–15 val., įskaitant šventines dienas).

VSB – visuomenės sveikatos biuras

*darbo laikas gali kisti.

Facebook
Twitter
LinkedIn