Tvarūs sprendimai aplinkos sveikatai gerinti: ką gali padaryti kiekvienas iš mūsų?

Pasaulinė aplinkos sveikatos diena, minima rugsėjo 26 d., skatina visuomenę susimąstyti apie aplinkos ir žmonių sveikatos tarpusavio ryšį. Aplinkos sveikata yra ne tik mokslininkų, politikų ar sveikatos specialistų atsakomybė – kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie jos gerinimo. Tvarūs sprendimai yra vienas iš būdų tai padaryti, o kasdienės veiklos ir sprendimai gali turėti didelę įtaką aplinkos kokybei. Straipsnyje aptarsime keletą paprastų, bet svarbių būdų, kaip kiekvienas žmogus gali prisidėti prie aplinkos sveikatos gerinimo.

1. Atliekų mažinimas ir perdirbimas

Vienas pagrindinių būdų mažinti neigiamą poveikį aplinkai – atsakingai tvarkyti atliekas. Šiuolaikiniame pasaulyje, kur vartojimo mastai vis didėja, svarbu sumažinti išmetamų atliekų kiekį. Tai galima pasiekti atsisakant vienkartinių plastikinių gaminių, perkant prekes su mažesne pakuote ir perdirbant tai, ką galima perdirbti.

Perdirbimas ne tik mažina atliekų kiekį sąvartynuose, bet ir padeda taupyti išteklius bei mažinti gamybos energijos sąnaudas. Tyrimai rodo, kad perdirbant vieną toną popieriaus, galima išsaugoti apie 17 medžių ir sumažinti vandens naudojimą apie 30% .

2. Vandens ir energijos taupymas

Taupyti energiją ir vandenį – dar vienas svarbus žingsnis link tvarumo. Energijos vartojimas turi didelį poveikį aplinkai, nes gaminant energiją, dažnai išskiriami šiltnamio efektą sukeliančios dujos, prisidedančios prie klimato kaitos. Naudodami energiją taupančias lemputes, išjungdami prietaisus, kai jie nenaudojami, ir pereidami prie atsinaujinančios energijos šaltinių, žmonės gali reikšmingai sumažinti savo anglies dioksido pėdsaką.

Panašiai ir vandens taupymas – uždarant čiaupą, kai valote dantis, arba naudojant lietaus vandenį sodo laistymui – padeda ne tik išsaugoti vertingus gamtos išteklius, bet ir mažinti vandens valymo sąnaudas​.

3. Ekologiško transporto pasirinkimas

Transportas yra vienas iš didžiausių oro taršos šaltinių. Pasirinkus ekologiškesnes judėjimo priemones – vaikščiojimą, važiavimą dviračiu arba viešąjį transportą – galima sumažinti išmetamų teršalų kiekį ir taip prisidėti prie švaresnio oro. Tyrimai rodo, kad automobiliai yra atsakingi už maždaug 20 % visų anglies dioksido emisijų Europos Sąjungoje​. Net mažos pastangos, tokios kaip dalijimasis kelionėmis su kitais (angl. carpooling) ar elektrinių transporto priemonių naudojimas, gali turėti teigiamą poveikį aplinkai.

4. Tvarių maisto pasirinkimų darymas

Maisto vartojimas ir gamyba daro didelę įtaką aplinkai. Gyvulininkystė, ypač pramoniniu mastu, yra viena didžiausių šiltnamio efektą sukeliančių dujų šaltinių ir žemės naudojimo veiksnių. Daugiau daržovių ir vietinių, sezoninių produktų įtraukimas į savo mitybą gali padėti sumažinti maisto gamybos poveikį aplinkai.

Be to, atsakingas maisto švaistymo mažinimas – tai dar vienas būdas sumažinti neigiamą poveikį. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad apie trečdalį viso pasaulio maisto yra iššvaistoma, o tai prisideda prie išteklių švaistymo ir didesnio išmetamųjų dujų kiekio​.

5. Švietimas ir informacijos sklaida

Žinios – galingas įrankis tvarumui skatinti. Dalinimasis informacija apie aplinkos sveikatą ir tvarumo svarbą gali padėti įkvėpti kitus imtis veiksmų. Pasaulinė aplinkos sveikatos diena yra puiki proga skleisti žinią apie šiuos klausimus ir skatinti bendruomenes imtis iniciatyvų, kurios padėtų saugoti aplinką ne tik šiandien, bet ir ateityje.

Informaciją paruošė: visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Brigita Abartytė

Informacijos šaltinis: 

UNEP. (2020). Waste Management during the COVID-19 pandemic.

European Environment Agency. (2020). Greenhouse gas emissions from transport in Europe.

World Health Organization (WHO). (2019). Reducing food waste – a step toward climate action

Nuotrauka: https://pixabay.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn