Rankų higiena paprastas, tačiau svarbus kasdienis įprotis

Spalio 15-oji minima kaip Pasaulinė rankų plovimo diena – pasaulinė iniciatyva, skatinanti rankų plovimą muilu kaip paprastą, efektyvų ir prieinamą būdą užkirsti kelią ligoms ir gelbėti gyvybes. Šią dieną organizuoja Pasaulinė rankų plovimo partnerystė (angl. Global Handwashing Partnership), siekdama didinti žmonių sąmoningumą apie rankų higienos svarbą visose pasaulio šalyse.

Rankų higienos svarba

Moksliniai tyrimai rodo, kad netinkama rankų higiena yra viena pagrindinių infekcinių ligų plitimo priežasčių. Per rankas gali būti perduodami patogenai, kurie sukelia tokias ligas kaip gripas, rotavirusinė infekcija, hepatitas A, salmoneliozė ir daugelis kitų. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad rankų plovimas gali sumažinti kvėpavimo takų infekcijų riziką net iki 21%, o viduriavimo sukeltų ligų – iki 31%.

Rankų plovimas yra ypač svarbus epidemijų ir pandemijų metu. COVID-19 pandemija parodė, kad rankų higiena yra viena veiksmingiausių priemonių, padedančių užkirsti kelią viruso plitimui. PSO nuolat primena, kad paprastas muilo ir vandens naudojimas gali būti efektyvus būdas sunaikinti daugelį virusų, įskaitant SARS-CoV-2, jei tai daroma teisingai.

Kada ir kaip plauti rankas?

Rankas svarbu plauti ne tik pasinaudojus tualetu ar prieš valgį, bet ir po kontakto su viešosiomis vietomis, rankų sąlyčio su paviršiais, kurie gali būti užteršti patogenais. PSO rekomenduoja rankas plauti šiais atvejais:

  • Prieš valgant arba gaminant maistą;
  • Po čiaudėjimo, kosėjimo arba nosies pūtimo;
  • Po tualeto naudojimosi;
  • Po kontakto su atliekomis ar gyvūnais;
  • Po buvimo viešose vietose, transporto priemonėse.

Tinkamas rankų plovimo procesas yra paprastas, tačiau būtina atkreipti dėmesį į keletą svarbių žingsnių. Rankas reikia plauti ne mažiau kaip 20 sekundžių, kruopščiai trinti visus jų paviršius – delnus, nugarą, tarpupirščius ir nagų aplinką. Svarbu naudoti muilą, nes jis padeda efektyviau pašalinti riebalus ir mikrobus nuo odos. Jei nėra galimybės naudoti muilo ir vandens, PSO rekomenduoja naudoti alkoholio pagrindo rankų dezinfekcinį skystį, kuriame alkoholio kiekis sudaro ne mažiau nei 60%.

Mokslo patvirtinta nauda

Rankų plovimo svarba yra pagrįsta įvairiais moksliniais tyrimais. Viename iš PSO remiamų tyrimų buvo pastebėta, kad tinkama rankų higiena sumažino diarėjos sukeltų mirčių skaičių tarp vaikų iki 5 metų net iki 50%. Kiti tyrimai parodė, kad rankų plovimas yra efektyvi prevencinė priemonė prieš rotaviruso ir noroviruso infekcijas – dažniausias viduriavimą sukeliančias ligas.

Daugelyje sveikatos priežiūros įstaigų yra griežtai reglamentuota rankų higienos praktika. Ligoninėse ir klinikose rankų plovimas tarp darbuotojų gali padėti sumažinti hospitalinių infekcijų dažnį ir užtikrinti pacientų saugumą. Amerikos ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) nurodo, kad tinkama rankų higiena gali sumažinti antibiotikams atsparių bakterijų plitimą.

Informaciją paruošė: visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Brigita Abartytė

Nuotrauka: https://pixabay.com/

Informacijos šaltiniai: 

The Global Handwashing Partnership https://globalhandwashing.org/

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – Show Me the Science – Why Wash Your Hands?

Mayo Clinic – Hand-washing: Do’s and don’ts

Facebook
Twitter
LinkedIn