Šylanti Baltijos Jūra: Vibrio bakterijų grėsmė

Šiltėjantis klimatas ir auganti jūros vandens temperatūra kelia vis didesnį susirūpinimą dėl Vibrio bakterijų plitimo Baltijos jūroje. Vibriozė, kurią sukelia šios bakterijos, tampa vis dažnesniu reiškiniu, ypač vasaros mėnesiais. Supratimas apie šią ligą, jos simptomus ir prevencines priemones gali padėti poilsiautojams apsisaugoti nuo galimos infekcijos.

Kas yra Vibriozė?

Vibriozė yra bakterinė infekcija, kurią sukelia Vibrio rūšies bakterijos. Dažniausiai infekcijas sukelia Vibrio vulnificus ir Vibrio parahaemolyticus. Šios bakterijos natūraliai gyvena jūriniame vandenyje, ypač ten, kur vandens temperatūra yra aukšta.

Kaip pasireiškia Vibriozė?

Vibriozė gali pasireikšti įvairiais simptomais, priklausomai nuo bakterijų rūšies ir infekcijos vietos. Dažniausi simptomai yra viduriavimas, pilvo skausmas, pykinimas ir vėmimas. Jei bakterijos patenka į kraują, tai gali sukelti rimtų komplikacijų, tokių kaip karščiavimas, šaltkrėtis, žemas kraujospūdis ir odos bėrimai ar pūslės. Žmonėms su nusilpusia imunine sistema arba sergantiems lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip kepenų liga, infekcija gali būti ypač pavojinga.

Kodėl atsiranda Vibriozė?

Vibrio bakterijos mėgsta šiltą, druskingą vandenį. Baltijos jūra, kurioje vasarą vandens temperatūra gali siekti apie 20 °C, tampa palankia terpe šių bakterijų plitimui. Klimato šilimas didina riziką, nes aukštesnė vandens temperatūra skatina bakterijų dauginimąsi. Europos monitoringo duomenys rodo, kad Baltijos regione užsikrėtimo rizika yra didžiausia karštomis vasaros mėnesiais.

Kaip Apsisaugoti?

Norint apsisaugoti nuo Vibriozės, svarbu laikytis kelių prevencinių priemonių. Venkite maudytis jūroje, jei turite atvirų žaizdų ar odos pažeidimų, nes bakterijos gali patekti į organizmą per odą. Rekomenduojama vengti žalios arba nepakankamai termiškai apdorotos jūros gėrybės, nes jos gali būti užterštos Vibrio bakterijomis. Taip pat svarbu reguliariai plauti rankas ir laikytis asmeninės higienos taisyklių. Jei atsiranda infekcijos simptomai, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Vibriozė yra rimta grėsmė, tačiau žinant, kaip ji atsiranda ir kokių veiksmų imtis siekiant apsisaugoti, galima sumažinti riziką. Būkite atsargūs ir mėgaukitės saugiomis atostogomis prie Baltijos jūros.

Informaciją paruošė: visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Brigita Abartytė

Informacijos šaltinis: https://nvsc.lrv.lt/lt/

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC)

Nuotrauka: https://pixabay.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn