Birželio 5-ąja minima Pasaulinė aplinkos apsaugos diena

Birželio 5-ąją švenčiama Pasaulinė aplinkos apsaugos diena. Ši diena minėti pasirinkta todėl, kad 1972 m. birželio 5 d. Stokholme įvyko pirmoji JTO (Jungrinių tautų organizacija) konferencija, skirta aplinkos apsaugos problemoms aptarti, o vėliau sukurta JTO aplinkos apsaugos programa. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į aplinkosaugos problemų sprendimą.

Kaip minima ši diena?

Ši diena yra svarbi kiekvienam žmogui. Jungtinės Tautos siekia informuoti pasaulio visuomenę įvairiais aplinkosaugos klausimais bei ragina politikus imtis konkrečių veiksmų. Daugelyje šalių šią dieną pasirašomos arba ratifikuojamos tarptautinės konvencijos, steigiamos institucijos aplinkos ir ekonominės plėtros klausimams administruoti. Pasaulinė aplinkos apsaugos diena yra diena, kada organizuojami įvairūs renginiai: varžybos dviračiais, žalieji koncertai, rašinių bei piešinių konkursai, medelių sodinimo, aplinkos tvarkymo akcijos. Ši diena yra reikšminga ir žiniasklaidai.

2024 m. bus minimos 30-osios JT konvencijos dėl kovos su dykumėjimu metinės. Šešioliktoji Jungtinių Tautų konvencijos dėl kovos su dykumėjimu (UNCCD) šalių konferencijos (COP 16) sesija vyks Saudo Arabijos sostinėje Rijade 2024 m. gruodžio 2–13 dienomis.

Šių metų tema – kova su dykumėjimu

Pagal JT konvenciją dėl kovos su dykumėjimu iki 40 procentų planetos žemės yra nualinta, o tai tiesiogiai veikia pusę pasaulio gyventojų. Nuo 2000 m. sausrų skaičius ir trukmė išaugo 29 procentais – nesiimant skubių veiksmų, iki 2050 m. sausros gali paliesti daugiau nei tris ketvirtadalius pasaulio gyventojų

Žemės atkūrimas yra pagrindinis JT ekosistemų atkūrimo dešimtmečio (2021–2030 m.) ramstis – raginimas apsaugoti ir atgaivinti ekosistemas visame pasaulyje, o tai labai svarbu siekiant tvaraus vystymosi tikslų.

Štai kodėl 2024 m. Pasaulinė aplinkos diena skirta žemės atkūrimui, dykumėjimo stabdymui ir atsparumo sausroms kūrimui su šūkiu „Mūsų žemė. Mūsų ateitis. Mes esame #GenerationRestoration”.  Negalime atsukti laiko atgal, bet galime auginti miškus, atgaivinti vandens šaltinius ir sugrąžinti dirvą. Mes esame karta, kuri gali sudaryti taiką su žeme.

Tad gyvenkime atsakingai – saugokime vandens telkinius, juose slypinčią gyvybę ir save.

Informaciją paruošė: visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Brigita Abartytė

Informacijos šaltinis: https://www.worldenvironmentday.global/ ; http://www.smlpc.lt/ihttps://am.lrv.lt/ 

Nuotrauka: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn